Op de agenda

Bekijk agenda

Actueel

Bekijk nieuws

Tussen kunst en Kuip

Op zaterdag 11 december van 13.30 uur tot 15.00 uur organiseert LOKAAL in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam een editie van het 010-Actueeldebat. Wederom gaan politici en deskundigen met elkaar en het publiek in debat over keuzes in de cultuursector van Rotterdam.

Het kan niemand ontgaan zijn; de bezuinigingen in de kunst- en cultuursector. Zowel op landelijk als op stedelijk niveau gaat het mes erin. Het college van B&W presenteerde in oktober het programma voor de komende vier jaar. Hierin staat dat van culturele instellingen wordt verwacht dat ze vanaf 2013 meer op eigen benen staan.

Aan de andere kant timmert Rotterdam stevig aan de weg om een stad te zijn van internationale allure. Grote (sport)evenementen als het Grand Départ stimuleren de economie en zetten Rotterdam nationaal en internationaal op de kaart. Onze festivals trekken mensen vanuit het hele land en de Maasstad wordt meer dan eens dé festivalstad van Nederland genoemd. Naar verwachting zal de nieuwe Kuip, wel of geen WK, er komen. Grote beeldbepalende projecten waar Rotterdam op lange termijn de vruchten van plukt.

Bovenstaande heeft dus vooral een economisch doel. Maar hoe zit het met de creativiteit in de stad? Verschillende studies laten zien dat de actieve deelname aan culturele activiteiten in stad, dorp, wijk en buurt leidt tot meer zelfvertrouwen, meer sociale contacten en een groter gevoel van veiligheid en tevredenheid met de woonomgeving. Hoe verenigen we deze twee ontwikkelingen? Hoe maken we Rotterdam een stad van internationale allure én verbinden we de inwoners met een bruisende cultuursector waar ook plaats is voor kleine initiatieven?

Tijdens dit debat geven Rotterdammers, de politiek en deskundigen hun visie deze thema’s. Onder andere de volgende vragen komen daarbij aan de orde: Wat heeft de stad nodig in tijden van bezuinigingen? Wat mogen we niet verliezen? Zetten we in op grote gezichtsbepalende projecten die op lange termijn veel voor de stad kunnen betekenen? Of kiezen we voor het buurttheater? The sky is the limit of kleinschalige initiatieven koesteren?
 

Contactpersoon bij dit project

vCard van Lonneke
Tussen kunst en Kuip

Tussen kunst en Kuip in beeld

sam_1449.jpgsam_1451.jpgsam_1453.jpgsam_1455.jpg

Bekijk beeldmateriaal