MBO leerlingen in debat met politici tijdens verkiezingsbattle op het Albeda College Slingeplein

MBO leerlingen in debat met politici tijdens verkiezingsbattle op het Albeda College SlingepleinGeplaatst op 11 september 2012
Vrijdag 7 september vond het MBO Verkiezingsdebat op het Albeda College Slingeplein in Rotterdam plaats. Zo'n 250 leerlingen en medewerkers van de opleidingen Sociaal Cultureel Werk en Pedagogisch Werk gingen met (aankomende) politici van de verschillende politieke partijen een verbale strijd aan. Niet over de thema's die de afgelopen weken de verkiezingscampagne in de media domineerde, maar over onderwerpen die jongeren aangaan: de bezuinigingen op het jongerenwerk, de kwaliteit van het onderwijs, jeugdwerkloosheid en de huisvesting van jongeren.

De kandidaat Kamerleden die meededen aan het debat waren Marc Harbers (VVD), Niels van den Berge (GroenLinks), Salima Belhaj (D66) Astrid Oostenbrug (PvdA) en Jeannette Winters (DPK). Fractievoorzitters uit de Rotterdamse Gemeenteraad Wubbo Tempel en Setkin Sies vertegenwoordigden het CDA en de ChristenUnie.

Dat de aanwezige leerlingen zich niet gemakkelijk lieten overtuigen, werd direct duidelijk. Politici die argumenten gaven waar de jongeren het niet mee eens waren kregen kritische feedback en vragen op zich afgevuurd. Vooral Wubbo Tempel van het CDA kreeg het even zwaar te verduren toen hij zijn plannen voor de spaarhypotheek presenteerde. "Misschien een goed idee voor studenten in het hoger onderwijs, maar niet voor ons. Wij kunnen al nauwelijks rondkomen en sommigen van ons hebben daarnaast ook nog een BKR registratie. Hoe moeten wij nou aan een hypotheek komen?" was één van de opmerkingen. Dat het vinden van betaalbare huisvesting voor jongeren in Rotterdam erg lastig kan zijn, werd ook pijnlijk duidelijk toen een meisje in de zaal vertelde dat ze al meer dan een jaar thuisloos is. Natuurlijk vond geen van de aanwezige politici dit een goede zaak. Salima Belhaj van D66 en Leo de Kleijn van de SP stelden daarom beiden voor om na het debat nog even één op één met haar verder te praten om te kijken of er een oplossing kon worden bedacht.

Ook tijdens de andere debatblokken spatte de energie ervan af. Alle politici gaven natuurlijk aan onderwijs een belangrijk thema te vinden, maar iedere politieke partij legt daarbij wel zijn eigen accenten. Terwijl partijen als het CDA en de ChristenUnie de studiefinanciering willen behouden, zet GroenLinks bijvoorbeeld in op een sociaal leenstelsel, maar dan wel met een hogere aanvullende beurs als gift en een lager collegegeldtarief. Naast kwalitatief goed onderwijs is het echter ook belangrijk dat vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten. Vooral Marc Harbers van de VVD hamerde hierop. Volgens hem zouden scholen jongeren beter voor moeten lichten over hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Jongeren moeten dan vervolgens zelf de afweging maken of ze kiezen voor financiële zekerheid of een opleiding die ze leuk vinden, maar met minder baanperspectief. Lastige kwestie. En zo was het eigenlijk met alle stellingen die tijdens het debat de revue passeerden. Zowel voor als tegen hadden zowel de politici als de leerlingen bij ieder onderwerp meer dan voldoende standpunten in te brengen.

Kortom, het was een enerverende ochtend en een mooie afsluiting van een week vol activiteiten om het politieke bewustzijn van de leerlingen van het Albeda Colege Slingeplein te bevorderen en hen te stimuleren om op 12 september hun stem uit te brengen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Terug naar Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van LOKAAL.